Project

PD Lab

Onderzoek | Circulair | Productontwerp

Status

Gerealiseerd maart 2017

LocatiE

Faculteit Bouwkunde, TU Delft

Opdrachtgever

4TU Federation

Project Partners

TU Delft AE+T, Industry Partners

Product Development Lab

Het Product Development (PD) Lab is een platform voor de ontwikkeling van bouwproducten, gerealiseerd in samenwerking met de TU Delft. Het gebouw biedt niet alleen ruimte voor productinnovatie, maar is er zelf ook een. Het gebouw werd mede mogelijk gemaakt door een onderzoeksbudget van 4TU Bouw en de vele sponsoren die de onderzoekers Marcel Bilow, Tillmann Klein samen met TNM wisten te verwerven.


Het paviljoen, geplaatst pal voor de ingang van de faculteit bouwkunde valt op door zijn steile dakhelling en strakke witte beplating. Maar het echt bijzondere in het gebouwtje is niet direct zichtbaar, want dat zit in het bouwproces en de detailleringen.

DETAILLERING

De exacte maatvoering van het casco maakt het mogelijk binnenafwerking te integreren in het casco. Bovendien kunnen additionele elementen zoals de aluminium ramen zonder tolerantie in de wandsparingen worden gemonteerd.

De strakke doorlopende gevel-en dakbeplating is ontwikkeld en geproduceerd volgens dezelfde principes als de rest van het bouwsysteem. Dit maatvaste gevelsysteem bestaat uit gevouwen Reynobond beplating die met een CNC frees razendsnel zijn bewerkt tot slimme 3D componenten. Deze elementen bevatten een decentraal waterafvoersysteem zodat de beplating tevens dient als waterkerende laag voor de achterliggende dampopen constructie.

 

3 D Puzzle

Het toegepaste door TheNewMakers ontwikkelde bouwsysteem is volledig computergestuurd (CNC) geproduceerd. Bouwstenen worden als een slimme 3D puzzel in elkaar gezet. Door de grote nauwkeurigheid van de door TNM geproduceerde elementen kan er met enkel droge verbindingen gewerkt worden. Groot voordeel hiervan is dat het gehele gebouw eenvoudig op te bouwen en uit elkaar te halen is. De assemblage werd gerealiseerd door TU Delft studenten onder toeziend oog van TheNewMakers. Door de standaardisatie zijn de elementen herbruikbaar en uitwisselbaar. In het casco is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals houtachtige beplating en isolatie op basis van vlas. De integratie van ontwerp, engineering en volledig digitale productie kan de faalkosten in het bouwproces significant verlagen in vergelijking met de huidige bouwpraktijk.

Impressies

PD Lab